De redactie

Albert Brouwer

Hoofdredacteur

Jelle Bakker

Chef-redacteur

Marieke van Veldhuisen

Chef-redacteur

Edi Hoefnagel – Visser

Redacteur

Ruben Romkes

Redacteur

Klaas Ras

(Sport)Redacteur

Annette Bakker

Redacteur

Over de redactie

Het Urkerland is de sinds 25 mei 1945 op Urk verschijnende plaatselijke krant. De eerste hoofdredacteur was Klaas Hessel van Urk, in het dagelijks leven onderwijzer. Hij had samen met onder meer burgemeester G. Keizer, predikant G. Spijker en H. Brouwer (directeur Gemeentelijk Electriciteits Bedrijf) het initiatief genomen tot uitgave van de Urker krant.

De naam Het Urkerland was gekozen met het oog op de net drooggelegde polder, die waarschijnlijk zo genoemd zou worden, en dan zou de krant ook voor de nieuwe bewoners in de polder een passende nieuwsvoorziening kunnen worden. Dat plan heeft echter nooit een vervolg gekregen.

Het Urkerland  bleek een blijvertje. Dankzij de hulp van veel vrijwilligers en ondanks de papierschaarste na de oorlog zag de toenmalige perscommissie kans wekelijk een krant bij de abonnees te krijgen, die qua omvang en qua formaat groeide.

In 1955 kwam hoofdredacteur Klaas Hessel van Urk om het leven bij een ongeval. Zijn taak werd overgenomen door Hendrik Brouwer, die al vanaf de oprichting betrokken was bij de krant. Brouwer zag kans een stabiele krant te verzorgen die breed ondersteund werd binnen de Urker gemeenschap. Dat deed hij met behulp van een groot aantal scribenten, zoals Lub Jan Kramer, Klaas Luut Koffeman en Mariap van Urk. Hendrik Brouwer moest in 1975 vanwege gezondheidsredenen de leiding van de krant overdragen aan Albert Brouwer.

De krant kreeg met de jonge hoofdredacteur en uitgever een ander karakter. De grafische verzorging werd vanaf die tijd deels in eigen huis gedaan, er werd een kantoor betrokken bij de Bethelkerk op het Wilhelminaplein waar ook de eerste kleine drukpers werd geplaatst. Al gauw groeide het bedrijf, en via Wijk 8 werd in 1988 een nieuw pand gebouwd aan De Richel, gevolgd door een volgend nieuw bedrijfspand aan Het Spijk in 2000.

Momenteel bestaat de redactie van Het Urkerland uit Albert Brouwer (hoofdredactie), de chef-redacteuren Jelle Bakker en Marieke van Veldhuisen-Hildering en Klaas Ras, Andy Wernke, Ruben Romkes en Edi Hoefnagel-Visser. Zij verzorgen naast twee keer in de week de lokale krant, ook de nieuwssite en de nieuwsuitingen op social media.